Nutritionsjournal

De olika delarna som ingår i Nutritionsjournalen togs fram i ett forskningsprojekt om hur undernäring hos äldre på sjukhus och inom äldreomsorgen kan upptäckas och förebyggas. Forskningsprojektet bedrevs vid dåvarande Samhällsmedicinska institutionen, Avdelningen för geriatrik vid Lunds universitet samt Geriatriskt utvecklingscentrum på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Den vetenskapliga grunden för nutritionsjournalen finns när det gäller reproducerbarhet beskrivit i
     • Persson M, Elmståhl E, Blabolil V. The reproducibility of a new dietary record routine in geriatric patients. Clinical Nutrition 2002;21:15-25. 


och när det gäller validitet i artikeln:
     • Persson M, Elmståhl S, Westerterp K. Validation of a dietary record routine in geriatric patients using doubly labelled water. European Journal of Clinical Nutrition 2000;54;789-796. 


Mer bakgrund och vetenskapligt underlag kan man även hitta i avhandlingen:
     • Persson M. Aspects of nutrition in geriatric patients, especially diatary assessments, intake and requirements (thesis). Lund University, Faculty of Medicine, Department of Community Medicine, Division of Geriatric Medicine. Malmö 2002. 


BLANKETT MAT- OCH VÄTSKELISTA
Detta är den dagliga arbetsblanketten. Kopiera denna blankett med Mat- och vätskelistan på framsidan och Energiguiden på baksidan.
Hämta blankett i pdf-format


BLANKETT NUTRITIONS- OCH VÄTSKEBALANSJOURNAL
Detta är ett sammanfattningsdokument som kan användas som journaldokument och/eller sparas/arkiveras. Här förs resultatet från mat- och vätskelistan in. Kopiera denna blankett med Nutritions- och vätskebalansjournal på framsidan och Nutritionsbedömning på baksidan. På nutritionsbedömningssidan finns bl a formler för att beräkna energi- och vätskebehov.
Hämta blankett i pdf-format


INSTRUKTIONER TILL MAT- OCH VÄTSKELISTA
Detta är en folder med kortfattade instruktioner till hur man fyller i Mat- och vätskelistan. Folder delas lämpligen ut till all berörd personal. För mer ingående instruktioner hänvisas till manualen (se nedan). Foldern kopieras lämpligen med fram och baksida (se sidnumreringen).
Hämta foldern i pdf-format


MANUAL NUTRITIONSJOURNAL
Denna manual innehåller:
• Instruktioner till Mat- och vätskelista
• Instruktioner till Nutritions- och vätskebalansjournal
• BMI-tabeller
• Lista med utökad energiguide
• Förteckning med energiinnehåll i parenterala vätskor
• Förteckning med energiinnehåll i enterala vätskor
• Samt en del övrig information
Manualen finns i två versioner. Det som skiljer dom åt är en bilaga med illustrationer på olika portionsstorlekar i form av foton. Detta för att fotona medför att manualen blir en aningen större att ladda ner.
Hämta manual i pdf-format (utan matfoton)
Hämta manual i pdf-format (med matfoton)
Hämta bilaga i pdf-format med matfoton


MATFOTON
Här hittar Du fler exempel på matfoton med bilder på olika portionsstorlekar, konsistenser mm.

© Fotograf Mats Persson


Bilder frukost


  • Bild 1. Frukost normalkost 1/1 portion: havregrynsgröt, två smörgåsar, mjölk, kaffe.
  • Bild 2. Frukost normalkost 1/2 portion: havregrynsgröt, en smörgås, mjölk, kaffe.
  • Bild 3. Frukost purékost 1/1 portion: mannagrynsgröt, två smörgåsar, mjölk, kaffe.
  • Bild 4. Frukost purékost 1/2 portion: mannagrynsgröt, en smörgås, mjölk, kaffe.
  • Bild 5. Frukost flytande kost.
  • Bild 6. Frukost gelékost.


Bilder lunch/middag


  • Bild 7. Lunch/middag inklusive efterrätt normalkost 1/1 portion: pannbiff, potatis, sås, grönsaksblandning.
  • Bild 8. Lunch/middag inklusive efterrätt normalkost 1/2 portion: pannbiff, potatis, sås, grönsaksblandning.
  • Bild 9. Lunch/middag inklusive efterrätt normalkost 1/1 portion: fisk, potatismos, sås, grönsaksblandning.
  • Bild 10. Lunch/middag inklusive efterrätt normalkost 1/2 portion: fisk, potatismos, sås, grönsaksblandning.
  • Bild 11. Lunch/middag inklusive efterrätt normalkost 1/1 portion: kycklinggryta, potatis, morötter.
  • Bild 12. Lunch/middag inklusive efterrätt normalkost 1/2 portion: kycklinggryta, potatis, morötter.
  • Bild 13. Lunch/middag inklusive efterrätt normalkost 1/1 portion: soppa, två smörgåsar.
  • Bild 14. Lunch/middag inklusive efterrätt purékost 1/1 portion.
  • Bild 15. Lunch/middag inklusive efterrätt purékost 1/2 portion.
  • Bild 16. Lunch/middag inklusive efterrätt flytande kost.
  • Bild 17. Lunch/middag inklusive efterrätt gelékost.


Bilder kvällsmat


  • Bild 18. Kvällsmat normalkost 1/1 portion: kräm, två smörgåsar.
  • Bild 19. Kvällsmat normalkost 1/1 portion: soppa, två smörgåsar.


Bilder mellanmål


  • Bild 20. Mellanmål (fika) normalkost: kaffe, vetebröd.
  • Bild 21. Mellanmål (fika) purékost: kaffe, rulltårta.
  • Bild 22. Mellanmål (fika) gelékost: kaffe, pudding.


Bergkvara 2021

www.lintrup.se

epost1(at)lintrup.se